Header afbeelding

Een algemeen gemeentelijk memorandum

De beleidswerkgroep bestaande uit wooncoop-coöperanten laat weer van zich horen. Na hun bijdrage aan de beleidsaanbevelingen voor het Vlaams en federaal parlement, hebben ze nu een algemeen memorandum opgesteld voor Vlaamse gemeenten. Je kan dit document mee ondertekenen en verder verspreiden. Lokale groepen kunnen dit ook in samenspraak met wooncoop aanpassen om in te spelen op de behoeften van hun specifieke gemeente.

Waarom een memorandum?

Wooncoöperaties hebben heel wat potentieel om beleidsmakers te helpen hun doelstellingen rond kwalitatief, duurzaam en eerlijk wonen te realiseren. Als de gemeente investeert in wooncoöperaties zal dit zich driedubbel terugbetalen via een stad die duurzamer, meer verbonden en welstellender is. 

Een wooncoöperatie is een vorm van economische zelforganisatie onder burgers. Ze is een groep burgers die samenwerkt om hun woondroom en een maatschappelijke missie te verwezenlijken. Deze vorm van burgerparticipatie biedt beleidsmakers een ideale gelegenheid om hun doelstellingen te versterken. 

Wat staat er in het gemeentelijk memorandum?

In de inleiding van het memorandum ontdek je hoe wooncoöperaties in het algemeen woonproblemen in elke gemeente kunnen oplossen. Ze creëren meer welgestelde inwoners dankzij het coöperatieve woonmodel, plus het feit dat deze samenwerking schaalvoordelen op een democratische manier naar particulieren brengt. In de inleiding lees je ook duidelijk hoe wooncoöperaties de stad efficiënter maken en de inwoners verbindt. 

Vervolgens worden voorbeelden uit het buitenland aangehaald. Zürich en Genève worden in de spotlights gezet.

De kern van dit memorandum zijn natuurlijk de 8 specifieke beleidsaanbevelingen voor gemeenten:

  1. Erken wooncoöperaties als goede actor
  2. Stel gronden ter beschikking
  3. Stel subsidies voor woningen ook open voor wooncoöperaties
  4. Help met (voor)financiering
  5. Help met de waarborg voor de banklening
  6. Help met een single point of contact of projectmanager bij de stedelijke diensten
  7. Geef wooncoöperaties meer ruimtelijke vrijheid
  8. Help met sensibilisering
De wooncoop algemene vergadering 2024 (c) Michiel Devijver

Verspreid het memorandum in jouw gemeente

Je mag dit memorandum vrij verspreiden in jouw gemeente. Spreek met jouw politici en vertel hen waarom jij meer coöperatief wonen in jouw gemeente wil.

Wil je dit memorandum personaliseren specifiek voor jouw gemeente? Of wil je met jouw organisatie dit gemeentelijk memorandum onderschrijven? Dat kan. Contacteer Zjef Van Acker via zjef@wooncoop.be.

P.S. Dit artikel is samengesteld door de werkgroep beleid, bestaande uit Anita Cautaers, Peter Bosmans, Peter Vermeulen, Stefaan Keirse, Zjef Van Acker en Bram Leroux.

Dieter Van Besien wooncooperaties coöperatief wonen wooncoop
Af en toe komt er zeer goed nieuws vanuit de politiek