Cohousing Biotope lanceert draaiboek voor het inrichten van een inclusiewoning
Cohousing BioTope deelt haar unieke ervaringen: hoe ze één van hun negentien appartementen omvormde tot een inclusie-unit voor een vluchtelingengezin.
Dit inspirerende traject is nu gebundeld in een praktisch draaiboek en 9 podcast-gesprekken. Met het draaiboek wil Biotope anderen inspireren om mee te bouwen aan een samenleving waarin iedereen een plek krijgt.
De cohousinggroep BioTope, bestaande uit 19 gezinnen, is samen met De Spore, Wijgaard en een wijkgezondheidscentrum verantwoordelijk voor de bouw van Bijgaardehof, een collectief van 58 appartementen nabij Gent-Dampoort. Dit unieke project is een burgerinitiatief met een sterke focus op samenwerking en inclusie.
Het inclusieproject: van droom naar realiteit
Tussen 2017 en 2023 werkte Biotope aan de integratie van een inclusie-unit in hun cohousing. Deze unit biedt een permanent verblijf aan een vluchtelingengezin. Het hele traject is nu vastgelegd in een handige brochure, het draaiboek.
“Met het draaiboek willen we onze ervaringen delen en aantonen dat het mogelijk is om te investeren in inclusieve huisvesting. Het is bedoeld als inspiratie voor middenveldorganisaties, overheden en burgers die betrokken zijn bij de opvang van vluchtelingen.”
Pat De Buck, coördinator van het project
Wat staat er in het draaiboek?
Het draaiboek beschrijft stap voor stap hoe BioTope een appartement inrichtte als inclusie-unit: de intentie van de bewoners van BioTope, de keuze voor een vluchtelingengezin en voor een permanent verblijf, de financiering via wooncoöperatie Wooncoop.
Daarnaast bevat het ook praktische informatie over de samenwerking met betrokken organisaties en overheden, waardoor de inhoud helder en bruikbaar is voor iedereen.
Ook impressies en ervaringen van medebewoners werden opgenomen.
Stefan, geïnspireerd door het werk van Pascal Debruyne, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Heim schetst de schrijnende problematiek van huisvesting. Dit door discriminatie, culturele kloof, huisjesmelkerij, torenhoge huurprijzen, gebrek aan administratieve knowhow…
Ruth schrijft na haar eerste officiële contact met onze nieuwkomers: “Heel aangename dames, zelfverzekerd en met een open, ontvankelijke blik. De vragen gingen niet over materiële zaken, maar over het samenwonen.”
Ook het vluchtelingengezin blikt terug op hun nieuwe ervaring, Rawnaq schrijft: “We zijn tevreden met het wonen in de cohousing. We vonden het traject zeer waardevol. Zo helpt het niet alleen met het vinden van een huis, maar ook bij de integratie in deze samenleving.”
Podcasts: een dieper inzicht in het project
Naast de brochure zijn er ook 9 podcasts opgenomen voor dit project. Pat als coördinator en Rawnaq hebben op gedreven wijze aan deze serie gewerkt. De podcasts belichten niet alleen de praktische aspecten, maar ook de sociale en emotionele impact van inclusieve woonprojecten.
Een greep uit de afleveringen:
- Bie Kentane Arteveldehogeschool neemt je mee in de pioniersfase
- Luce Beeckmans van de KUL koppelt de sociale dimensie rond wonen aan architectuur
- Leo Van Broeck (architect ingenieur) geeft zijn visie over aantrekkelijk leven en wonen in een stedelijke omgeving
- Evi Voet schets de centrale rol van het “Team Asiel en Vluchtelingen van de Stad Gent” en Biotope.
- Haar collega en tolk Mukhtar Muntasir en Rawnaq Ahmed richten zich tot de Arabisch sprekende gemeenschap
- Leen en Maha, beide bewoners van Biotope leggen op eenvoudige wijze elk een ervaring uit
- Gaëlle Dekien en Liesbeth Browaeys over Fedasil en hun keuze om zich in te zetten voor vluchtelingen
- Jef Willems en Els Goetghebeur van vzw Thope vertellen over hun model van opvang van erkende vluchtelingen in de stad Gent
- Psychiater Dirk De Wachter over de positieve kracht van cohousing en integratie van een gezin nieuwkomers.
Een inspiratiebron voor de toekomst
Cohousing Biotope toont aan dat inclusie en cohousing hand in hand kunnen gaan. Met het draaiboek en de podcasts wil Biotope anderen inspireren om mee te bouwen aan een samenleving waarin iedereen een plek krijgt.
Wil jij ook investeren in een inclusiewoning zoals de Biotope, neem dan even een kijkje op www.wooncoop.be/solidariteit