Woongroep zoekt huisgenoot
Vanaf 1 oktober 2024 komt een kamer vrij in het Alberthuis. De kamer is 18 m² groot, ligt op de derde verdieping vooraan en wordt aangeboden voor één persoon. Meer info over de woning, de woongroep en het wooncoop-systeem vind je in deze infosheet.
De bewoners aan het woord
Wooncoop-project AlberThuis nodigt gastvrij uit: er komt een kamer vrij! Een paar bewoners ruilen hun stekje namelijk in voor een nieuw wooncoop-project.
Wie zijn we: 8 mensen (tussen de 8 jaar oud en 65 jong), 20 fietsen, en ontelbaar veel planten & dromen. Tiemen en Chapa wonen samen op de zolder-loft van dit grote ‘heren’huis. Hugo vertegenwoordigt de derde leeftijd. Bram en dochter Eva wonen in de dubbele kamer met zicht op de tuin (Eva is er ongeveer 40% van de tijd). Jolien en Robrecht hebben elk een kamer op de 2e verdieping.
We hebben elk onze eigen privéruimte (slaapkamer). Keuken, living, tuin, kelder en 3 badkamers delen we.
We zijn een gevarieerde groep mensen met als grootste gemene deler: elk van ons heeft minstens één been in het relatief groenere leven en werken (inderdaad, vooral veggie, niet rokende, wel fietsende, en all that jazz). Eén maal per maand zitten we samen voor onze huisvergadering. Altijd wat te bespreken! Voorafgaand wordt er samen getafeld. Huishoudelijke taken gebeuren deels spontaan op eigen initiatief, of worden via een simpel schoonmaakplan verdeeld onder huisgenoten. Uiteraard leven we samen op basis van respect voor elkaars noden en grenzen.
Hoewel iedereen een eigen gang gaat, genieten we van de kleine momenten samen. We eten samen wanneer dat past. Op zondag wordt er al eens in de Blaarmeersen gedoken, naar een film of serie gekeken, of een gezelschapsspelletje gespeeld. Robrecht fietst zich graag de ziel uit het lijf-en-leed. Terwijl Bram in dampende kookpotten roert, danst Eva rond de tafel. Jolien zit vlijtig achter haar accordeon en nodigt graag vrienden uit. Tiemen is vaak op pad om te sporten of na te kaarten. Als Chapa niet gaan turnen is, neemt ze misschien wel jouw kapotte kleren mee om op te lappen in de naailes.
En tussen ieders activiteiten door treffen we elkaar in de gemeenschappelijke leefruimte.
Smaakt naar kennismaking?
Wonen vlakbij Gent Sint-Pieters
Het AlberThuis in de Koning Albertlaan is een charmant herenhuis, met dito bewoners. wooncoop kocht het aan in 2018 waarna het een totaalrenovatie onderging om te voldoen aan de huidige energetische normen.
Er wonen vandaag 8 volwassenen en een kind onder één dak. Iedereen heeft zijn eigen privé ruimte. Daarnaast worden leefruimte, keuken, kelder, badkamers en tuin gedeeld.
Ps: Wist je dat de AlberThuizers zorgen voor de sfeerbeelden in deze wooncoopfilm.
De 3 principes van wooncoop
Via de coöperatieve vennootschap houden we de stad in handen van de burgers. Door samen eigenaar te zijn, staan we sterker en kunnen we genieten van schaalvoordelen. We creëren schaalvoordelen op vlak van de prijs voor bouwmaterialen, maar ook de juridische, financiële, bouwtechnische en administratieve kosten en kennis worden gedeeld.
Via architectuur creëren we een meer verbonden stad. Onze woningen zetten aan tot interactie met medebewoners en de buurt. Tevens streven we in onze bewoners gelijkwaardigheid en sociale inclusie na.
Bewoners huren bij zichzelf aan de werkelijke kostprijs. De gebouwen en de kosten van het beheer worden gedekt. Niet meer, niet minder. Bij coöperatief wonen bij wooncoop gaat ook een deel van de maandelijkse woonkost naar de aankoop van aandelen, zou bouwt de bewoner kapitaal op.
Tevens heeft het wooncoop-systeem enkele mechanismen die wonen nog haalbaarder kunnen maken: (1) vrienden en familie kunnen bewoners steunen door te investeren, (2) bewoners die meer aandelen kunnen inbrengen steunen anderen die minder aandelen kunnen inbrengen en (3) er zijn ook solidariteitsaandelen. Via deze aandelen staan investeerders hun rendement af zodat mensen in armoede aan een lagere maandlast kunnen wonen.
Wooncoop beheert het vastgoed op zeer lange termijn. Hierdoor worden écht duurzame keuzes gemaakt. Er wordt gekozen voor kwaliteitsvolle en duurzame materialen zodat de woningen lang meegaan. Ook isoleren we de woningen grondig en zetten we in op duurzame technieken zoals zonnepanelen en warmtepompen.
Door dit te combineren met een eerlijk businessmodel wordt de ecologische en sociale duurzaamheid ook economisch duurzaam.
lokaal investeren met impact
Maak dit woonproject mee mogelijk
door te investeren in wooncoop