Header afbeelding

Status

De Samenleuvers zijn op zoek naar een site om hun project te bouwen.

Samen wonen in Leuven

De SamenLe(u)vers zijn een groep mensen die coöperatief willen wonen in (of rond) Leuven. Om dit project van de grond te krijgen zijn ze op zoek naar een geschikte site. Dit houdt in dat er minimum 10 woonunits op gebouwd kunnen worden met extra plaats voor gemeenschappelijke delen (oa een tuin, polyvalente ruimte, logeerkamer…). 

Heb je weet van een site die te koop gesteld zou worden in de nabije toekomst, heb je zelf een site of heb je weet van een leegstaande site in de buurt? Laat het ons weten! Alle info is welkom via samenleuvers@gmail.com.

De visie van de Samenleuvers

De visietekst is een richtlijn van hoe de Samenleuvers als groep graag zouden samenleven. Dit is geen permanent document want het is een dynamische groep. In de visietekst lees je alles over hun wil om duurzaam te bouwen, de verbondenheid met de omgeving en de balans tussen samen wonen en toch een plek voor jezelf hebben.

Wens je kennis te maken met de bewoners? Stuur dan zeker een mail naar de Samenleuvers. Ze informeren je dan over de zoektocht naar een site, beantwoorden je vragen over de aanpak en maken graag tijd om je beter te leren kennen.  

Infosessies

Geen evenementen gevonden!
Meer laden

Vraag de video-opname van de infosessie aan

Opgelet, deze video infosessie gaat niet specifiek over de Samenleuvers. Het is een infosessie over wonen bij wooncoop in het algemeen.

Contact

Je kan altijd bij de Samele(u)vers terecht voor meer gedetailleerde informatie, vragen over de groep of interesse in het project. Hulp in verband met het zoeken naar een site of investeren, worden ook met open armen ontvangen.

Als je liever de groep op een informele manier leert kennen, zijn de Coureur meets het ideale moment. Elke laatste vrijdagavond van de maand klinken ze graag een glas in de microbrouwerij de Coureur in Kessel-Lo. Ze zijn er vanaf 20u en staan (of zitten) klaar om gezellig een babbeltje te slaan en het weekend smaakvol te beginnen.

Neem contact op met de bewonerscoach Anne voor meer details over wonen bij wooncoop en/of investeren in wooncoop.

De 3 principes van wooncoop

Via de coöperatieve vennootschap houden we de stad in handen van de burgers. Door samen eigenaar te zijn, staan we sterker en kunnen we genieten van schaalvoordelen. We creëren schaalvoordelen op vlak van de prijs voor bouwmaterialen, maar ook de juridische, financiële, bouwtechnische en administratieve kosten en kennis worden gedeeld.

Via architectuur creëren we een meer verbonden stad. Onze woningen zetten aan tot interactie met medebewoners en de buurt. Tevens streven we in onze bewoners gelijkwaardigheid en sociale inclusie na.

icoon cooperatief_RGB_transparant

Bewoners huren bij zichzelf aan de werkelijke kostprijs. De gebouwen en de kosten van het beheer worden gedekt. Niet meer, niet minder. Bij coöperatief wonen bij wooncoop gaat ook een deel van de maandelijkse woonkost naar de aankoop van aandelen, zou bouwt de bewoner kapitaal op.

Tevens heeft het wooncoop-systeem enkele mechanismen die wonen nog haalbaarder kunnen maken: (1) vrienden en familie kunnen bewoners steunen door te investeren, (2) bewoners die meer aandelen kunnen inbrengen steunen anderen die minder aandelen kunnen inbrengen en (3) er zijn ook solidariteitsaandelen. Via deze aandelen staan investeerders hun rendement af zodat mensen in armoede aan een lagere maandlast kunnen wonen.

icoon kwalitatief_RGB-transparant

Wooncoop beheert het vastgoed op zeer lange termijn. Hierdoor worden écht duurzame keuzes gemaakt. Er wordt gekozen voor kwaliteitsvolle en duurzame materialen zodat de woningen lang meegaan. Ook isoleren we de woningen grondig en zetten we in op duurzame technieken zoals zonnepanelen en warmtepompen. 

Door dit te combineren met een eerlijk businessmodel wordt de ecologische en sociale duurzaamheid ook economisch duurzaam.

icoon duurzaam_RGB_transparant

Word coöperatief investeerder

Bouw mee aan wooncoop