Het Verhaal van de Dampoortraat
In 2020 kocht wooncoop een nieuw pand aan in de Dampoortstraat in samenwerking met Gents MilieuFront (GMF). Doordat wooncoop de zorg over het pandbeheer op zich neemt kan GMF zich focussen op hun missie. Het volledige verhaal van de zoektocht vind je op de GMF-website.
In totaal werden zo 4 appartementen en 1 handelsruimte aan de coöperatieve portefeuille toegevoegd.
De bestaande bewoners van de appartementen kregen de keuze om mee in wooncoop te stappen, of om hun klassieke huurovereenkomst te behouden. Inmiddels zijn alle bewoners van de appartementen wooncoop-bewoner De handelsruimte op de benedenverdieping is de nieuwe thuisbasis voor het Gents MilieuFront.
Meer informatie over de samenwerking tussen wooncoop en GMF vind je hier.
Contact
Heb je hier nog vragen over of ben je geïnteresseerd?
Neem contact op met Gerbrand voor een afspraak!
De 3 principes van wooncoop
Via de coöperatieve vennootschap houden we de stad in handen van de burgers. Door samen eigenaar te zijn, staan we sterker en kunnen we genieten van schaalvoordelen. We creëren schaalvoordelen op vlak van de prijs voor bouwmaterialen, maar ook de juridische, financiële, bouwtechnische en administratieve kosten en kennis worden gedeeld.
Via architectuur creëren we een meer verbonden stad. Onze woningen zetten aan tot interactie met medebewoners en de buurt. Tevens streven we in onze bewoners gelijkwaardigheid en sociale inclusie na.
Bewoners huren bij zichzelf aan de werkelijke kostprijs. De gebouwen en de kosten van het beheer worden gedekt. Niet meer, niet minder. Bij coöperatief wonen bij wooncoop gaat ook een deel van de maandelijkse woonkost naar de aankoop van aandelen, zou bouwt de bewoner kapitaal op.
Tevens heeft het wooncoop-systeem enkele mechanismen die wonen nog haalbaarder kunnen maken: (1) vrienden en familie kunnen bewoners steunen door te investeren, (2) bewoners die meer aandelen kunnen inbrengen steunen anderen die minder aandelen kunnen inbrengen en (3) er zijn ook solidariteitsaandelen. Via deze aandelen staan investeerders hun rendement af zodat mensen in armoede aan een lagere maandlast kunnen wonen.
Wooncoop beheert het vastgoed op zeer lange termijn. Hierdoor worden écht duurzame keuzes gemaakt. Er wordt gekozen voor kwaliteitsvolle en duurzame materialen zodat de woningen lang meegaan. Ook isoleren we de woningen grondig en zetten we in op duurzame technieken zoals zonnepanelen en warmtepompen.
Door dit te combineren met een eerlijk businessmodel wordt de ecologische en sociale duurzaamheid ook economisch duurzaam.
lokaal investeren met impact
Maak dit woonproject mee mogelijk
door te investeren in wooncoop