Over wooncoop
Wooncoop is een wooncoöperatie.
Een wooncöoperatie is een autonome organisatie van personen die zich verenigen om hun woonbehoefte te behartigen, door middel van een onderneming waarvan ze samen eigenaar zijn en die ze democratisch controleren.
Je wordt coöperant door aandelen te kopen.
Het woonmodel van wooncoop
Wooncoopen is een alternatief voor klassiek huren of kopen. Het zweeft er ergens tussenin. Bewoners en impact-investeerders zijn allemaal mede-eigenaar van de coöperatieve vennootschap die de woonprojecten bezit.
Hoe dat werkt en welke voordelen daaruit voorkomen ontdek je in volgende video.
wooncoop in een notendop
Bij wooncoop dromen we van een toekomst waarin iedereen kan wonen in een kwalitatieve en duurzame woning. Want goed wonen is een basisrecht!
Wij brengen een vergeten woonmodel in de samenleving: het coöperatief wonen,
waar wonen uit de speculatie wordt gehaald en de harde grens tussen kopen en huren verdwijnt. Op vraag van burgers kopen wij panden of gronden, maken ze klaar en beheren het goed tijdens de bewoning.
Bewoners zijn eigenaar van aandelen in de coöperatie en kunnen zo aan de reële kostprijs een woning huren. De basishuurprijs zakt via aandelen bij intrede en de lat kan hoger gelegd worden door te kiezen voor aandelen-opbouw.
Je kan ook als ethische belegger terecht bij wooncoop. Door te investeren in aandelen en/of een lening rendeert je geld goed én help je lokale woonprojecten te realiseren. Je investeert zo op eigen tempo in vastgoed!
Maak de coöperatieve woondroom van de toekomst mee mogelijk en word ook coöperant bij wooncoop.
Opgericht op 27-09-2017
wooncoop is ook een erkende coöperatie en lid van Coopkracht
Het wooncoop team
Deze talenten zetten zich dagelijks in om wooncoop te laten groeien en bloeien.
Joris De Kelver
Algemeen Directeur
Financiën, project-management
Joris heeft altijd geprobeerd zichzelf en de wereld om hem heen beter te begrijpen. In zijn vrije tijd verdiept hij zich dan ook graag in de wereld van de filosofie, waar hij ruimte vindt voor twijfel en verwondering. Eind 2019, na een carrière van 20 jaar bij Dexia/Belfius, traktreerde hij zichzelf op een boeiende transformatieve midlife crisis. Daar ging hij op zoek naar meer innerlijke vrijheid en betekenis. Dat zorgde ervoor dat hij gefascineerd werd door het concept van wooncoop. Het is een fris alternatief in vergelijking met de traditionele modellen van kopen en huren.
Lukas Vanelderen
Oprichter en bestuurder
Management
Financiën
Tien jaar ervaring met data-analyse en software in de wetenschappelijke sector. Sinds 2016 bezig rond ruimtelijke ordening, stadsontwikkeling en wonen. Sociaal en ecologisch bewogen met een hart voor de stad en stadsbewoners.
Gerbrand Nootens
Oprichter
BewonersCoach
Gerbrand volgt sinds een tiental jaar met veel interesse de cohousingbeweging in Gent en omgeving. Na realisatie van het project cohousing de Schilders in Sint-Amandsberg vooral geboeid om de coöperatieve woonvorm in de praktijk te brengen.
Anne Verdoodt
Bewonerscoach
Coöperantenwerking
Het gemeenschaps-leven in de Afrikaanse dorpen waar Anne 10 jaar lang woonde en werkte heeft haar nooit meer losgelaten. Ze vond het een absolute verademing naast het individualisme van bij ons en dat is dan ook wat haar meteen aansprak bij wooncoop. Anne is een geboren verbinder, netwerker en coach, Vandaag begeleidt ze bewonersgroepen van bij de prille zoektocht naar een site, loodst ze hen door de ontwerpfase, en zal ze hen blijven bijstaan tot ver na de verhuis. Zij is de wooncoop-stem aan telefoon, en je eerste contact voor vragen. Anne is tevens toekomstig bewoonster van Moos°Herk.
Bram Leroux
Projectleider
Financiën
Bestuurder
Opgroeiend in de stad werd hij geboeid door vraagstukken als de ideale stad en maatschappij. Heen en weer geslingerd door brede interesses besloot hij na zijn studies Burgerlijk Ingenieur-Architect, een manama te doen in Banking & Finance. 2 jaar was hij actief bij de consultant Deloitte om de sprong te maken van denker naar doener als Bouwmeester bij wooncoop. Zijn eieren kan hij kwijt bij het opvolgen van de bouwprojecten en het verder uitwerken van het beleid en het financieringsmodel.
Liesbeth Van Gorp
Projectleider
In haar professionele en persoonlijke leven wordt Liesbeth gedreven door een diepgeworteld verlangen naar eenvoud en authenticiteit. Ze hecht ook veel waarde aan het belang van gemeenschap en gelooft sterk in de kracht van natuurlijke intelligentie. Liesbeth werkte jarenlang als projectcoördinator bij verschillende organisaties en bouwde meer dan 15 jaar ervaring op. Ze stond aan de wieg van zeer uiteenlopende projecten bij al even uiteenlopende bedrijven: 4 fonteinen in Vilvoorde, Brouwerij De Ridder in Deurne, De Boomgaard in Kessel-Lo, en de herontwikkeling van de sociale woningen in de Wilgenstraat en op de Rozemaai in Antwerpen.
Zjef Van Acker
Communicatie manager
Zjef studeerde af als biowetenschapper in 2012 en was 9 jaar actief in de stadslandbouw. Van pure wetenschapper evolueerde hij langzaam tot gepassioneerde communicator en marketeer. Bij wooncoop is hij nu verantwoordelijk voor de vele verschillende vormen van communicatie. Zjef's doel: Alle wooncoop daken groen krijgen!
De raad van bestuur
De rol van de raad van bestuur is de financiële gezondheid van wooncoop te bewaken.
Ze controleren of het beleid – uitgezet door het management – in lijn is met de doelstellingen van wooncoop en of dit beleid effectief gevolgd wordt.
Luc Miermans
Voorzitter van de Raad van Bestuur
Vele jaren ervaring met de werking van raden van bestuur. Vertrouwd met bouw(projecten) en beheer van onroerend goed. Volgde recent een postgraduaat vastgoedbeheer. Gelooft in cohousing en de coöperatieve aanpak ervan.
Peter Gestels
Meer dan 30 jaar ervaring in bouw- en vastgoedsector. Bestuurservaring in zowel commerciële vennootschappen als vzw’s. Overtuigd van wooncoöperaties om wonen betaalbaar te houden.
Werkzaam bij GoodPlanet Belgium en student master in political economy, environmental justice en degrowth. Geboeid door hoe we als maatschappij naar een ecologischer en socialer model kunnen (ont)groeien. Vanuit haar eerstelijns ervaringen als bewoner wil Charlotte dan ook heel graag samen met wooncoop een deel uitmaken van deze transitie.
Lukas Vanelderen
Werkt voltijds aan de financiële aspecten, de organisatie en projectopvolging van wooncoop. Tien jaar ervaring met data-analyse in de wetenschappelijke sector. Sinds 2016 bezig rond ruimtelijke ordening, stadsontwikkeling en wonen. Sociaal en ecologisch bewogen met een hart voor de stad en stadsbewoners.
Anita Cautaers
Anita ging onlangs met pensioen na een lange carrière binnen sociale bewegingen en het welzijnswerk. De laatste twaalf jaar was ze directeur, en de laatste twee jaar inhoudelijk directeur van de CAW Groep, die 11 CAW's in Vlaanderen en Brussel overkoepelt. Met haar wortels in de vrouwen-, derdewereld- en arbeidersbeweging, bracht Anita een brede visie mee naar het welzijnswerk. Haar leiderschap is gekenmerkt door toewijding aan kwetsbare groepen en een sterke focus op sociale rechtvaardigheid.
Gert De Mesure
Gert is al zijn volledige beroepscarrière actief in de financiële wereld. Met zijn uitgebreide expertise en netwerk is hij goed gepositioneerd om waarde toe te voegen aan wooncoop. Hij heeft diepgaande kennis van beursgenoteerd vastgoed en de problematiek van de vastgoedmarkten. Daarnaast beschikt hij over intensieve boekhoudkundige kennis, wat essentieel is voor de financiële gezondheid van een organisatie als wooncoop.
Ilse Mertens
Ilse is al meer dan 25 jaar professioneel actief in vastgoedontwikkeling op middelgrote en grote schaal. Haar expertisedomein is het (her)ontwikkelen van duurzame residentiële of mixed-use binnenstedelijke projecten voor verschillende doelgroepen, met veel liefde voor architectuur. Dit omvat onderzoeken, samenwerken, realiseren en evalueren. Ze werkt graag aan projecten die het verschil maken, innovatief en duurzaam zijn, en altijd met beide voeten op de grond.
Ingrid Larik
Ingrid heeft in de adviesraden van meerdere KMO's gezeten en heeft 15 jaar als voorzitter/bestuurder van een kinderopvangorganisatie gediend. Momenteel is ze bestuurder bij Commons Lab en zit zij in de adviesraad van Robur op den Eik vzw en Regeneratief Leven vzw. Deze ervaring heeft Ingrid een grondig inzicht gegeven in zowel het klassieke ondernemen als de social profitsector. Professioneel is ze actief als organisatieadviseur met specialisatie in organisatiedesign, waaronder sociocratie 3.0, strategisch HRM, en duurzame businessmodellen. Daarnaast is ze een ervaren coach en mediator, met expertise in procesbegeleiding binnen familiale, sociale en werkcontexten.
Kurt Lambrechts
Kurt heeft lange ervaring als actuaris die hem diepgaande kennis heeft opgeleverd in de waardering van hypotheken, asset-liability management en risicomanagement voor verzekeraars. Daarnaast is hij, dankzij zijn MBA van Vlerick, sterk geïnteresseerd in hoe een missie en visie worden omgezet in een effectieve strategie en de implementatie daarvan.
Bram Leroux
Bram studeerde Burgerlijk Ingenieur-architect, gevolgd door een Manama Banking & Finance en een postgraduaat coöperatief ondernemen. Daarmee brengt hij een breed scala aan kennis aan boord, aangevuld met zijn ervaringen als consultant bij Deloitte. Bram is ondertussen 3 jaar bij wooncoop aan het werk als projectontwikkelaar.
De algemene vergadering
De algemene vergadering is samengesteld uit alle vennoten.
Een vennoot (of coöperant) is elkeen die minstens één aandeel van wooncoop bezit.
Elke vennoot heeft een stem in de algemene vergadering, ongeacht het aantal aandelen in zijn bezit.