4 maal in de nationale pers
De Vlaamse regering lanceert 5 proefprojecten om coöperatief wonen te onderzoeken en te stimuleren. En omdat opeens iedereen wil weten wat coöperatief wonen juist is, kwam de nationale pers massaal aankloppen bij wooncoop voor wat meer uitleg!
Het begon op donderdagmorgen 28 juli met een interview in “De Ochtend” van Radio 1. Dit gesprek kan je lezen en beluisteren in het artikel op VRT.be. Door dit interview belden het Nieuwsblad en De Standaard ons snel op, zij wilden namelijk ook een artikel over wooncoöperaties in hun krant.
Op minder dan 24h kreeg het coöperatief woonmodel enorm veel aandacht. Dankuwel Vlaamse regering, en dankuwel nationale Pers!
Wat doet de Vlaamse regering?
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele lanceert vijf proefprojecten om coöperatief wonen te onderzoeken en stimuleren. De Vlaamse overheid zal vijf concrete projecten logistiek begeleiden. Om de projecten te begeleiden stellen ze vooral hun expertise ter beschikking. In 2024 wordt dit dan geëvalueerd.
De 5 proefprojecten zijn de Arenawijk in Deurne, gezinswoningen in Gent, erfgoedwoningen aan het Begijnhof in Lier, de gemeentehuissite in Kampenhout en de site van het voormalig sociaal huis in Aartrijke. Lees er alles over op de website van de Vlaamse Overheid.
wooncoop in de pers
Radio 1 was er als eerste bij om dit te berichten. In “De Ochtend” van 28 juli werd minister van Diependaele geïnterviewd, evenals mede-wooncoop-oprichter Karel lootens. De VRT nam dit interview over en schreef het uit.
Direct na dit interview werden we opgebeld door De Standaard en het Nieuwsblad. Zij wilden beiden het coöperatief woonmodel beter begrijpen.
De Standaard wilde vooral bewoners interviewen om te begrijpen hoe het coöperatief wonen aanvoelt en waarom ze het doen. Zo interviewden ze Emma Lagae uit de Tinkstraat, en Patrick Verheye uit de Gele Kornoelje.
Het Nieuwsblad interviewde mij (Zjef Van Acker) en wilde vooral weten wat een wooncoöperatie is, wat de voordelen zijn en hoe het allemaal in zijn werk gaat.
Wooncoop ziet in zijn eigen projecten een mix van bewoners. “In de eerste plaats mensen en gezinnen die geloven in deze woonvorm. Maar ook mensen die moeilijker aan een eigen woning geraken. Het ontzorgende aspect hierin is zeer belangrijk. Een huis kopen of bouwen en beheren vergt heel wat werk en kunde. Met een groep sta je gewoon sterker en worden de lasten over meerdere schouders verdeeld”, zegt Van Acker.
Het Nieuwsblad
Een coöperatieve rollercoaster
Het was een rollercoaster van 24h waar we enorm blij om zijn. We zijn blij dat de Vlaamse Regering eindelijk coöperatief wonen serieus neemt, en we zijn ook zeer content dat de nationale pers hier zeer nieuwsgierig en positief over is.
We hopen dat de proefprojecten van de Vlaamse regering succesvol zijn, en dat we het coöperatief woonmodel aan nog heel veel mensen mogen uitleggen.
Wil je meer weten over wooncoop, schrijf je dan in voor 1 van onze infosessies. Ben je al volledig overtuigd en wil je bijdragen? Wordt dan gewoon coöperant bij wooncoop. Klik hier!