Een lagere BTW op sloop en heropbouw
We hebben fantastisch nieuws ontvangen. De federale regering en minister van Financiën Vincent Van Peteghem breiden het verlaagd btw-tarief van 6% voor afbraak- en heropbouw uit naar de bouw van woningen bestemd voor verhuur aan natuurlijke personen. Federaal parlementslid Dieter Van Besien bevestigde ons dat wooncoöperaties ook onder dit stelsel zouden vallen.
De maatregel is nog niet 100% zeker want deze moet nog goedgekeurd worden door het volledige federale parlement, maar minister Van Peteghem kondigde het alvast aan in een persbericht. Het ziet er dus zeer goed uit voor die lagere BTW.
Wat voorafging
Eind 2023, na twee jaren aan slecht nieuws over stijgende bankrentes en bouwkosten, kregen we het nieuws dat de BTW op sloop en heropbouw zou verhoogd worden van 6% naar 21%. Dit was een extra doorn in het oog voor alle mensen die wonen eerlijker en duurzamer willen maken via een coöperatieve aanpak. Wooncoop-projecten dreigden tot 10% duurder te worden.
Wooncoop bleef niet bij de pakken zitten en ging in het verweer door deze brief te sturen naar de minister en een petitie te starten om deze te ondersteunen. Door de meer dan 2800 medestanders besliste wooncoop ook om meer in te zetten op beleidswerk. Ook Dieter Van Besien ontpopte zich als medestander van de coöperatieve beweging door te pleiten voor een speciaal statuut voor (woon)coöperaties.
De maatregel wordt nu aangepast
De maatregel wordt nu deels teruggeschroefd door de uitbreiding van het btw-tarief van 6% naar de bouw van woningen bestemd voor verhuur aan natuurlijke personen.
Minister Van Peteghem benadrukt het belang van deze uitbreiding:
“Voor vele honderdduizenden gezinnen en alleenstaanden is een woning kopen vandaag bijzonder moeilijk. Daarom blijven we werk maken van meer netto en een hoger rendement op spaargeld, maar willen we ook het aanbod betaalbare huurwoningen stimuleren.”
Deze uitbreiding geldt voor sloop- en heropbouw-projecten van woningen die langdurig worden verhuurd. Hierbij zijn enkele belangrijke voorwaarden van toepassing:
- De maximale bewoonbare oppervlakte van 200 m² blijft behouden.
- De woningen moeten worden gebruikt als hoofdverblijfplaats.
- De huurwoningen moeten voor minstens 15 jaar worden verhuurd aan één of meerdere achtereenvolgende particuliere huurders, om een duurzaam effect op de markt van huurwoningen te verzekeren.
Wooncoop valt onder deze voorwaarden. Zoals eerder vermeld is de maatregel nog niet definitief en moet deze nog worden goedgekeurd door het federale parlement. Echter, de vooruitzichten zijn zeer positief. Dit nieuws vormt een welkome opsteker na de vele slechte nieuwsberichten over het duurder worden van bouwen en wonen.
Wooncoop blijft werken
Veel van de uitdagingen zijn nog steeds aanwezig. Om de steden volledig eerlijk en duurzaam te maken blijft wooncoop streven naar een speciaal statuut voor wooncoöperaties. Samen met coöperanten en bevriende organisaties blijven we beleidsmakers aanspreken en onderzoeken hoe coöperatief ondernemen en wonen op een juridisch correcte manier ondersteund kan worden door het beleid.
Heb je zin om hier aan mee te helpen, stuur een mailtje naar info@wooncoop.be.
Je kan ook op de hoogte blijven door onze updates te volgen. Je kan wooncoop vinden op sociale media en je kan je inschrijven voor de wooncoop-nieuwsbrief.