Het samenhuisproject BioTope is een onderdeel van een grootschalig cohousing project op de Bijgaardenhof, vlakbij de Dampoort in Gent. BioTope kent echter een extraatje: er is plaats voor een vluchtelingengezin met kinderen. Deze week werd de ruwbouw opgeleverd. Een goede reden voor een paar vraagjes aan onze projectmanager Gerbrand.
Grote, kleine, jonge en minder jonge gezinnen nemen hun intrek in de woonunits. wooncoop helpt dit mogelijk te maken: Cohousing BioTope investeert met haar achterban 140 000 euro in wooncoop. Dit laat wooncoop toe de woning aan te kopen en te verhuren aan een vluchtelingengezin met kinderen tegen een lagere huurprijs.
Gerbrand, hoe is dit – ietwat atypische – wooncoop project ontstaan? Waarom doet wooncoop dit?
Het is de missie van wooncoop om wonen betaalbaar te maken, ook voor de financieel zwakkeren.
De bewoners van Biotope zochten naar een oplossing om een woning voor vluchtelingen vrij te houden en dit betaalbaar aan te bieden. wooncoop is hiervoor – als coop – geschikt.
De solidariteit is ook gewoon aanwezig in de samenleving; wooncoop kan dit kanaliseren naar een concreet woonproject waarmee een gezin toegang krijgt tot een betaalbare woning.
Daarom kochten we een woning in het project met een combinatie van eigen middelen, achterban (vrienden en familie) van de bewonersgroep. Ook de bank zorgt mee voor financiering.
Is er in andere projecten ook ruimte voor gezinnen met minder mogelijkheden?
Het is de ambitie om in elk project de financieel zwakkeren een plek te geven. De keuze voor een vluchtelingengezin kan door de bewonersgroep worden gemaakt. Dat gebeurde ook (door burengroepen) bij de Volle Aflaat en de woongenoten.
Wat voor vormen van charity funding kunnen binnen een wooncoop project?
Elk project wil extra betaalbare plekken voorzien. Investeerders die aandelen kopen, dragen bij tot die betaalbaarheid.
Door afstand te doen van het rendement, draagt het heel concreet bij tot die extra betaalbaarheid voor wie nog minder middelen heeft.
Wat zijn de volgende fases van het project?
De woningen van Biotope zijn net casco opgeleverd. Dat is de start van de afwerkingfase. Ook de wooncoop-woning wordt nu afgewerkt: vloeren, binnendeuren, keuken, badkamer, …
In de lente van 2022 trekken de bewoners in het gebouw. We zijn alle investeerders van het eerste uur enorm dankbaar dat ze financieel hebben bijgedragen tot de woning.
Is het solidariteitsprincipe inherent aan coöperatief ondernemen?
Bij wooncoop wel. We kunnen een stukje solidariteit vragen van de bewoners maar ook van hun achterban of die van de buurt. Vele handen maken … wonen betaalbaar.
De solidariteit is ook gewoon aanwezig in de samenleving; wooncoop kan dit kanaliseren naar een concreet woonproject waarmee een gezin toegang krijgt tot een betaalbare woning.
Heeft de bewonersgroep van Biotope al een gezin op het oog?
Biotope start niet enkel met de afwerkingsfase, maar ook met de zoektocht naar – en begeleiding van – een gezin naar de woonfase. De bewoners laten zich voor de keuze van een gezin begeleiden door Stedelijk Opvanginitiatief van de stad Gent. SOI werkt op haar beurt samen met Fedasil, vzw Thope en OCMW, belangrijke partners voor de begeleiding van het gezin.
In januari starten de gesprekken tussen de bewoners en de kandidaat-gezinnen.